Test for skjult skimmel

Selv om der ikke er synlige tegn på skimmelsvamp, kan skimmelvæksten sagtens gemme sig bag paneler, tapetet eller under gulvet. Det kan du også selv teste for.

Skimmelsvamp kan være skjult bag f.eks. tapetetMistænker du, at der er skimmelsvamp i et rum, selv om der ikke er synlige tegn? Så er det måske fordi skimmelvæksten skjuler sig bag tapetet, panelerne, under gulvet eller lignende.

Det er selvfølgelig sværere at konstatere om der er skjult skimmelsvamp, men bestemt ikke umuligt. Der er således adskillige muligheder for selv at teste for skjult skimmelsvamp.

Det kan f.eks. gøres ved hjælp af en lufttest, hvor luften i et rum undersøges for indhold af svampesporer. Denne type test fås tilmed i forskellige udgaver, hvoraf den ene bliver analyseret på et akkrediteret laboratorie, der så udfærdiger en rapport.

Skimmelsvamp lufttest

Den første mulighed er den nemme skimmelsvamp lufttest. Her undersøges luftens indhold for spiringsdygtige skimmelsvampe. Du får en petriskål, hvor du fjerner låget i 60 minutter, så sporerne i luften over skålen kan falde ned på dyrkningsmediet.

Efterfølgende sætter du låget på igen og lader eventuelle skimmelkolonier vokse frem i petriskålen over en periode på fire dage. Herefter kan du selv tælle, hvor mange svampekolonier der er vokset frem.

Den lettilgængelige, danske vejledning giver dig også en lille referencetabel. På den måde kan du nemt og hurtigt vurdere, om der er for meget skimmelsvamp i din indendørsluft.

Du kan købe skimmelsvamp lufttesten her.

Skimmelsvamp lufttest med rapport

Tag låget af petriskålen, så skimmelsporerne kan falde ned på dyrkningsmedietDenne udgave af lufttesten er næsten identisk med testen ovenfor og anvendes på næsten samme måde. Forskellen er, at du sender testen videre til et laboratorie, der herpå analyserer eventuel skimmelvækst i petriskålen og udarbejder en rapport.

Så når du har taget testen (ligeledes af en times varighed med låget åbnet), lukker du låget forsvarligt og sender petriskålen i den medfølgende, frankerede svaremballage til vores laboratorium. Her analyseres petriskålen. Ikke kun for antallet af skimmelkolonier. Men også hvilke skimmelarter, der er vokset frem på dyrkningsmediet i petriskålen.

Efter analysen får du en rapport fra os med resultaterne via e-mail – typisk inden for 14 dage efter laboratoriet har modtaget din petriskål. Så ved du om der er for meget skimmelsvamp i din indendørsluft. Og i givet fald, hvilke arter af skimmelsvamp, der er tale om.

Skimmelsvamp lufttesten med rapport kan købes her.

Andre muligheder

Vi kan desuden tilbyde andre, mere avancerede tests for skjult skimmelsvamp. F.eks. en lufttest via støv og en DNA-test. Begge typer tests giver meget præcise resultater, men er også noget dyrere.


Test selv for skjult skimmelsvamp:
Tjek også vores skimmelsvamp-testsæt: