Det er nemt og billigt at måle radon i boligen med et dosimeter
Det er enkelt, effektivt og, ikke mindst, billigt, at måle niveauet af radon med en radon-måleboks. Sundhedsstyrelsen anbefaler at der anvendes lukkede dosimetre til radonmåling. Det er dog også muligt at måle radon med en elektronisk radonmåler.
Det lukkede dosimeter indeholder et specielt stykke plast, sporplasten, hvor de radioaktive partikler i radon kan efterlade spor. Ved at lade sporplasten blive udsat for partikler over en periode (typisk mindst to måneder eller mere), kan en særlig analyse efterfølgende bestemme mængden af radon på målestedet.
Benyt altid mindst to målebokse
Radonmålinger med dosimeter skal gøres på den korrekte måde, så du får det mest nøjagtige billede af radonniveauet. Det betyder at du altid bør måle med mindst to radon-målebokse, der er placeret på forskellige målesteder. Altså forskellige rum/etager.
Her bør det ene rum være et soveværelse. Det andet bør være et rum, hvor du ofte opholder dig i boligen. F.eks. en stue eller lignende opholdsrum. Radon-måleboksene kan dog være placeret i samme rum, hvis der kun er et opholdsrum.
Desuden skal der måles med mindst ét dosimeter på hver etage, hvis der er flere etager i boligen. Indrettede rum i kældre, f.eks. tv-stue eller hjemmekontor, skal altid måles. Der skal til gengæld ikke måles i vådrum (badeværelser, fyrrum, vaskerum mv.).
For at få det bedste og mest nøjagtige måleresultat med en radon-måleboks, skal den placeres korrekt på målestedet. Ideelt set bør dosimetret placeres midt i lokalet, men det er kun sjældent praktisk muligt. Derfor kan du i stedet følge disse enkle retningslinjer for placeringen: Mindst 25 cm fra væg, gulv og luft. Ligeledes skal måleboksen placeres mindst 1,5 meter fra nærmeste varmekilde, vindue, yderdør og ventilationsåbning.