Lovkrav og anbefalinger

Nybyggeri skal radonsikresDet er i dag et lovkrav at nybyggeri skal sikres mod radon.

WHO har klassificeret radon som et kræftfremkaldende stof. Derfor bør radonniveauet indendørs være så lavt som muligt, ligesom nybyggeri skal sikres mod radon.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at radonniveauet indendørs skal være under 100 Bq/m3. Desuden tilråder styrelsen, at nedbringe de gennemsnitlige radonniveauer endnu mere via radonsikring.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der nemlig stærke, direkte beviser for, at langvarig udsættelse for radon forøger risikoen for lungekræft. Selv ved lave niveauer af radon.

Du kan selv tjekke niveauet af radon med en passiv eller aktiv radonmåler, f.eks. den populære Corentium Home eller den avancerede Airthings Wave Plus.

Kræftfremkaldende stof

Det internationale kræftforskningsinstitut hos verdenssundhedsorganisationen WHO har klassificeret radon som et kræftfremkaldende stof i menneskekroppen. Det vil sige, at det er klassificeret på linje med, eller værre end, røntgen- og gammastråling samt tobaksrygning.

Sundhedsstyrelsen peger på, at hvis den gennemsnitlige radonpåvirkning blev nedsat med 10 procent i de nordiske lande, ville man på sigt kunne undgå omkring 120 tilfælde af lungekræft om året.

Siden 2010 har det været et krav i Bygningsreglementet, at nybyggeri skal radonsikres, så radonniveauet ikke overstiger 100 Bq/m3. Det er i øvrigt bygningsejerens ansvar, overfor kommunen, at bygningen lever op til dette lovkrav.


Mål selv hvor meget radon du har

Radonmåling med dosimeter
Elektronisk radonmåling