Genbrug varmen når du lufter ud

Undgå at fyre for spurvene, når du lufter ud i vinterhalvåret, med et genveksanlægUndgå at fyre for spurvene, når du lufter ud, med et genveksanlæg.

Er du som de fleste, så er ventilation i boligen noget med at åbne et vindue eller lave gennemtræk i kortere eller længere perioder. Det er da også en meget effektiv måde at få udskiftet luften i boligen på (radon ventilation), men i de kolde måneder af året risikerer du et varmetab, som i sidste ende giver en dyrere varmeregning.

Det kan et genveksanlæg hjælpe med at lave om på. Anlægget sørger nemlig for, at genbruge varmen fra indeluften, når den skiftes ud med frisk luft udefra.

Flytter varmeenergien

Et genveksanlæg er i bund og grund et avanceret ventilationsanlæg, hvor varmen fra den luft, der suges ud af din bolig, bliver overført til den friske, køligere luft, der blæses ind i boligen udefra. Desuden ventileres hjemmet med frisk luft, hvilket sikrer et bedre indeklima.

Varmen overføres i en såkaldt varmeveksler. I varmeveksleren skabes der en form kontakt mellem den kølige luft, der blæses ind, og den lune luft, der blæses ud af boligen – blot skilt fra hinanden af nogle tynde plader inde i varmeveksleren. Dermed kan varmeenergien overføres fra den ene til den anden luftstrøm.

Genbrug op til 95% af varmen

I en varmeveksler kan, afhængigt selvfølgelig af hvor effektiv den er, op til 95% af varmen fra indeluften genvindes. Og selv ved lavere genvindings-effektivt er det noget, der kan mærkes på den samlede varmeregning.

Selve varmeveksleren er normalt indbygget i en kasse, der oftest placeres på boligens loft. Så kan luften via rør i taget nemt blæses ud og suges ind.

Genveksanlæg findes i også mere avancerede udgaver, der kan give dig yderligere besparelser på varmeregningen. Her kan varmen fra den luft, der blæses ud af boligen, nemlig også hjælpe med at opvarme det vand, der benyttes i din bolig. Det sker via en indbygget luft-til-vand varmepumpe.


Køb genveksanlæg: