Mål radon i fyringssæsonen

Det er bedst at måle radon i fyringssæsonenDu kan måle radon året rundt, men hvis du ønsker det mest retvisende resultat, skal du måle i fyringssæsonen.

Perioden fra 1. oktober og frem til 1. maj betegnes normalt som fyringssæsonen i Danmark. Det er den tid på året, hvor der ikke kun er tændt for varmen, men også der hvor ikke udluftes nær så meget som i de varme måneder, og derfor er der også mindre radon ventilation i din bolig.

Når der er blus på fyret eller i radiatorerne bliver temperaturen indendørs højere end udenfor. Grundet denne temperaturforskel bliver lufttrykket lavere indenfor end i det fri. Det bliver så at sige en form for undertryk i bygningen. (Dette kan undgås med en radon membran)

Når der er et undertryk i forhold til omgivelserne, vil boligen fungere lidt som en støvsuger i forhold til radon fra undergrunden. Det betyder, at der altså er risiko for et forøget radon-niveau i boligen.

Det radioaktive henfald fra radon har en tendens til at samle sig i stillestående luft. Det betyder, at den mindre udluftning i vinterhalvåret også vil kunne give højere niveauer af radon indendørs.

Det er bl.a. på bagrund af disse faktorer, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at radon test af din bolig med en passiv eller digital radonmåler bør foretages i fyringssæsonen. På den måde sikres det nemlig, at de højst mulige bliver medtaget i målingerne.

Der er dog intet i vejen for, at måle i andre perioder. Blot skal du være opmærksom på, at resultaterne kan være lavere end de normalt vil være i fyringssæsonen, og derfor mere skal betragtes som vejledende.

Derfor vil det også være en god ide, at få foretaget en senere, supplerende måling i fyringssæsonen, hvis resultatet fra f.eks. sommermånederne ligger omkring grænseværdien på 100 Bq/m³.


Radon-måling med dosimeter
Elektronisk radon-måling