Sådan sikrer du dig mod radon ved boligkøb

Tag os med på radonrådgiving, for der er ingen officielle regler omkring radonsikring i forbindelse med boligkøb. Det er dog flere gange blevet drøftet på politisk plan, at det burde være en del af de efterhånden obligatoriske tilstandsrapporter.

Du kan dog alligevel sikre dig mod radon i forbindelse med køb af bolig. Sælger vil således ofte være indforstået med at få testet boligen. Se evt. vores radonkort over stråling i f.eks. København, Århus, Odense, Aalborg og Esbjerg.

Se radonprodukter

Loven sikrer ikke mod radon ved boligkøb

Du kan foretage en radonmåling på blot to døgn, men vi anbefaler at radonniveauer bliver målt i en uge eller længere. Det giver en langt mere præcis måling, selv om resultatet stadig kun kan betragtes som vejledende.

At vi anbefaler mindst en uges radon-måling skyldes, at radonniveauet kan variere rigtig meget fra dag til dag og fra uge til uge. Derfor vil en måling over en kort periode aldrig give et helt nøjagtigt tal for radonniveauet. Det kan dog give et godt fingerpeg på, om radonniveauet er lavt eller alt for højt.

Få et forbehold i købsaftalen

En anden mulighed er, at få indskrevet et advokatforbehold omkring radon i købsaftalen. Det betyder, at den forrige ejer skal betale for at reducere radonniveauet, hvis det viser sig at være over den grænseværdi på 100 Bq/m³, der anbefales af Sundhedsstyrelsen.

Det er selvfølgelig meget forskelligt fra bolig til bolig, hvad der kræves for at sænke niveauet af radon. Men typisk vil en radonrenovering løbe op i fra 5.000 til 65.000 kroner. I sjældne tilfælde kan det blive dyrere.

Her skal du måle

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du som minimum måler i mindst to opholdsrum i boligen. Typisk vil det være stue og soveværelse. Du bør desuden måle mindst ét sted på hver beboet etage i boligen.

Vi anbefaler også at alle børneværelser undersøges for radon. Det skyldes, at børn er særligt udsatte for høje radonniveauer.

Skriv til os

Ring til os