Sådan sikrer du dig mod radon ved boligkøb

Gør selv en indsats for at undgå ubehagelige overraskelser ved boligkøbDu er ganske vist ikke lovmæssigt sikret mod radon i dit nye hjem ved boligkøb. Men du kan selv gøre en indsats for at undgå ubehagelige overraskelser.

Tag os med på radon rådgiving, for der er ingen officielle regler omkring radonsikring i forbindelse med boligkøb. Det er dog flere gange blevet drøftet på politisk plan, at det burde være en del af de efterhånden obligatoriske tilstandsrapporter.

Du kan dog alligevel sikre dig mod radon i forbindelse med køb af bolig. Sælger vil således ofte være indforstået med at få testet boligen. (Se evt. vores radonkort over stråling i f.eks. København, Århus, Odense, Aalborg og Esbjerg).

Du kan foretage en radon-måling på blot to døgn, men vi anbefaler at radon grænseværdier bliver målt i en uge eller længere. Det giver en langt mere præcis måling, selv om resultatet stadig kun kan betragtes som vejledende.

At vi anbefaler mindst en uges radon-måling skyldes, at radon-niveauet kan variere rigtig meget fra dag til dag og fra uge til uge. Derfor vil en måling over en kort periode aldrig give et helt nøjagtigt tal for radon-niveauet, men kan trods alt give et godt fingerpeg på, om radon-niveauet er lavt eller alt for højt.

Få et forbehold i købsaftalen

En anden mulighed er, at få indskrevet et advokatforbehold omkring radon i købsaftalen. Det betyder, at den forrige ejer skal betale for at nedsat radon-niveauet, hvis det viser sig at være over den grænseværdi på 100 Bq/m3, der anbefales af Sundhedsstyrelsen.

Det er selvfølgelig meget forskelligt fra bolig til bolig, hvad der kræves for at sænke niveauet af radon. Men typisk vil en radon-renovering løbe op i fra 5.000 til 65.000 kroner. I sjældne tilfælde kan det dog blive dyrere.

Sådan måler du radon

Du måler radonniveauet med en elektronisk radon-måler. Hos os kan du både købe og leje elektroniske radonmålere.

Her skal du måle

Sundhedsstyrelsen anbefaler at du som minimum måler i mindst to opholdsrum i boligen. Typisk vil det være stue og soveværelse. Du bør desuden måle mindst ét sted på hver beboet etage i boligen.

Vi anbefaler også at alle børneværelser undersøges for radon. Det skyldes, at børn er særligt udsatte for høje radon-niveauer.


Elektronisk radon-måling